Topinambur – jego właściwości i działanie zaskakują coraz bardziej.

Jeśli jeszcze tego nie wiecie, topinambur, który ma dużą zawartość inuliny i błonnika pokarmowego, zalecany jest osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością. Składniki te zapewniają długotrwałe uczucie sytości,  ograniczają napady głodu, a tym samym zapobiegają podjadaniu między posiłkami.  Inulina jako naturalny prebiotyk pobudza wzrost dobroczynnych dla organizmu człowieka bakterii jelitowych.  Przez to regulowana jest praca jelit, co skraca czas pasażu jelitowego. Badania wskazują, iż właśnie niedobór pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym stanowi przyczynę problemów w walce z nadmiarem kilogramów. Inulina nie tylko wspomaga odchudzanie lecz również reguluje zaburzenia metaboliczne, towarzyszące otyłości, m.in. reguluje zbyt wysoki poziom cholesterolu.

 

TOPINAMBUR A OCZYSZCZANIE

Topinambur nie tylko przynosi korzyści w procesie odchudzania, ale także ułatwia pozbycie się z organizmu toksycznych substancji zalegających w jelitach. Zawarta w nim inulina  wiąże szkodliwe związki i przyspiesza ich wydalanie przez pobudzanie ruchów jelit. Detoksykacja organizmu jest na tyle ważna, gdyż nadmiar toksyn może doprowadzić do wzrostu masy ciała, senności, osłabienia, ciągłego zmęczenia oraz wielu innych uciążliwych dolegliwości. Oczyszczające działanie, jakie wykazuje topinambur, prowadzi do wzmocnienia układu immunologicznego, poprawy przemiany materii oraz ogólnej poprawy stanu zdrowia i samopoczucia.

 

TOPINAMBUR A AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA

Spożywanie topinamburu polecane  jest przy zwiększonym wysiłku fizycznym, ze względu na znaczną ilość mikro i makroelementów, m.in.: potasu, fosforu, wapnia, żelaza. Zwłaszcza dzięki obecność tego pierwszego minerału topinambur stanowi cenny składnik diety sportowców. Ten makroelement wspomaga pracę serca i prawidłowe funkcjonowanie mięśni, przeciwdziała zmęczeniu i przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku, podnosi jego wydolność. Z kolei fosfor odpowiada za zdrowe stawy i mocne kości oraz odgrywa istotną rolę  w przewodzeniu bodźców nerwowych i bierze udział w przemianach energetycznych.

 

TOPINAMBUR A CUKRZYCA

Każdy składnik topinamburu wpływa korzystnie na organizm borykający się z cukrzycą:

  • Inulina, błonnik i pektyna łączą się z niektórymi związkami i usuwają je z organizmu, na przykład aceton czy inne produkty przemiany materii zostają rozłożone, co zapobiega kwasicy,
  • Krótkie frakcje fruktozy i organiczne polioksykwasy mają własności przeciwutleniające i antytoksyczne,
  • Poprawia stan naczyń krwionośnych i obniża poziom stanu chorobowego,
  • Poprawia wskaźniki immunologiczne krwi i obniża skłonność pacjentów do chorób infekcyjnych.

Regularne spożywanie topinamburu obniża poziom cukru we krwi ponieważ:

  • nierozłożone przez kwas solny w żołądku cząsteczki inuliny pochłaniają duże ilości glukozy zawartej w posiłku,
  • błonnik absorbuje glukozę i ogranicza jej wchłanianie do krwi,
  • zmniejsza się ilość glukozy powstającej w wątrobie,
  • stymulowane jest zmniejszenie rezerwy glukozy (glikoliza),
  • stabilnie redukowany poziom glukozy we krwi przyczynia się do własnej produkcji insuliny przez trzustkę,
  • topinambur wspiera syntezę insuliny dostarczając krzem, cynk, mangan i potas.

Najważniejsze właściwości i działanie to także duża zdolność fruktozy do wnikania do komórek bez pomocy insuliny i odpowiednie zastępowanie glukozy w procesach metabolicznych. Dzięki temu spada energetyczny głód komórek. Poza tym, krótkie frakcje cząsteczek inuliny, przenikającej do ścian komórek, ułatwiają ( choć w niewielkim stopni) przenikanie glukozy do środka komórki. Wszystko wpływa na  istotne i stabilne obniżenie stężenia cukru we krwi.
W przypadku cukrzycy typu II topinambur ma działanie pomocnicze ze względu na to, iż:

  1. obniża i normalizuje zawartość cukru we krwi, ponieważ:
    • zmniejsza wchłanianie glukozy z jelit do krwi,
    • aktywuje fermentację glukozy,
    • zwiększa efektywność własnej insuliny,
    • wspiera wrażliwość komórek na insulinę (zmniejszenie oporności na insulinę),
    • wspomaga wytwarzanie glikogenu w wątrobie.
  2. poprawia metabolizm, zmniejsza poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, przez co zapobiega rozwojowi miażdżycy i innych powikłań,
  3. redukuje masę u pacjentów z nadwagą,
  4. poprawia stan wątroby I przewodu pokarmowego,
  5. optymalizuje syntezę hormonów kory nadnerczy, tarczycy, gruczołów płciowych.

 

Jak widać wszystkie powyższe działania topinamburu prowadzą do poprawy stanu psychicznego, zwiększenia wydolności i poprawy jakości życia pacjentów z cukrzycą.
Sproszkowany sok z topinamburu w osłonie witaminy C, polecam wszystkim jako suplement diety. Mogą go przyjmować zarówno osoby aktywne fizycznie jak i ci, którzy chcą wzmocnić organizm dzięki naturalnym metodom. Proszek stosowany regularnie działa holistyczne na organizm człowieka. Co to znaczy?  Po prostu działa na kilku polach jednocześnie. Wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga odchudzanie i prawidłowe trawienie, działa odkwaszająco, dzięki zawartości witamin oraz minerałów odżywia i wzmacnia organizm.

 

Jeśli chcecie zamówić pół kilogramowe opakowanie sproszkowanego soku z topinamburu zajrzyjcie do sklepu www.ziolowepogotowie.pl lub wyślijcie nam wiadomość na Facebooku www.facebook.com/ziolowepogotowie

 

Marcin Stefański

Wszystkie treści przedstawione na stronie Ziołowe Pogotowie oraz powiązanych z nią profilach w mediach społecznościowych mają jedynie wartość informacyjną, edukacyjną i przedstawiają osobiste opinie autora. Pod żadnym pozorem nie mogą zastąpić indywidualnej porady farmaceutycznej, lekarskiej, położniczej, psychologicznej, ani żadnej innej.