Czy wiecie że drożdże mogą sprawić, że Wasza cera odzyska blask? My niedawno przygotowaliśmy sobie porządną dawkę suszonych.  Nawet nie wiecie, ile korzyści możecie mieć za nieduże pieniądze. Trzeba się jedynie przyzwyczaić do dość specyficznego smaku.

CZYM SĄ DROŻDŻE?

Drożdże (Saccharomyces) to grzyby jednokomórkowe z rodziny drożdżakowatych. Są bogatym źródłem składników odżywczych, mogą być stosane pomocniczo w niektórych chorobach jak cukrzyca, choroby przewodu pokarmowego i nerwowego. Sprawdzją się w chorobach skórnych (trądzik, łuszczyca), w leczeniu osłabienia ogólnoustrojowego i zaburzeń metabolicznych.

CO ZAWIERAJĄ DROŻDŻE?

Wartości odżywcze drożdży (kostka 100g):55 kcal/100gBiałko: 12gWęglowodany: 1,1 gTłuszcz: 0,6 gBłonnik: 6,9 gWitaminy: A, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, Biotyna, B9, B12, C. Minerały: Sód, Potas, Wapń, Fosfor, Magnez, Cynk, Żelazo, Chrom, Miedź, Kobalt, Mangan, Fluor, Jod, Selen. Aminokwasy (m in. tyrozyna, tryptofan, metionina) lecytyna, enzymy (maltaza, laktaza, amylaza, inwertaza, fosforawa).

CO DAJE STOSOWANIE DROŻDŻY?

Drożdże korzystnie wpływają na stan włosów, skóry i paznokci (wzmacniają cebulki włosów, zapobiegają ich wypadaniu i nadmiernemu siwieniu, zapobiegają rozdwajaniu paznokci, wygładzają i oczyszczają skórę z niedoskonałości).

  • Dzięki całej gamie witamin z grupy B i tryptofanu pozytywnie wpływają na samopoczucie, funkcjonowanie układu nerwowego, przeciwdziałają znużeniu i apatii.
  • Dzięki zawartości chromu regulują ilość glukozy we krwi, a co za tym idzie ograniczają apetyt na słodycze.
  • Ddzięki obecności witaminy B6 przyczyniają się do regulacji prawidłowej wagi ciała.
  • Poprawiają przemianę materii.
  • Likwidują zajady w kącikach ust.
  • Łagodzą, a czasem nawet niwelują częste i uporczywe bóle głowy (migreny) – skutek niedoboru witaminy B6.
  • Znacząco łagodzą zmiany trądzikowe i zmiany skórne (łuszczyca) dzięki zawartości cynku i witamin z grupy B.
  • Dzięki obecności licznych składników odżywczych działają ogólnie wzmacniająco.
  • Przywracają właściwą mikroflorę jelitową.
  • Łagodzą stres, bezsenność i napięcie nerwowe (witaminy z grupy 😎. – wzmacniają odporność organizmu (beta-glukan).

JAK STOSOWAĆ DROŻDŻE?

Drożdży nie wolno spożywać w stanie surowym! Przed spożyciem, należy je „zabić” gorącą wodą, a najlepiej wrzątkiem, by nie fermentowały w jelitach (objawia się to wzdęciami, bólami brzucha, nudnościami, odbijaniem an nawet wymiotami). Najlepiej przyswajalne są w postaci drożdżowego napoju:¼ kostki 100 g drożdży (ok. 1 łyżka) należy zalać ½ -1 szklanki/kubka wrzącą wodą bądź mlekiem, dokładnie rozmieszać, przykryć spodkiem i ostawić do ostygnięcia. Pić małymi łykami chłodny napój. Kurację drożdżową zaleca się stosować przez 2-3 miesiące, po czym zrobić przerwę. Jak podaje Dr Górnicka w swojej książce Apteka Natury, drożdze można stosować profilaktycznie 2-3 razy w tygodniu. Szczególnie warto o tym pamiętać, gdy czujemy znużenie, brakuje na energii lub jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Do napoju drożdżowego można dodać miodu (ale dopiero ostygnięciu) lub soku czy herbaty.

DROŻDŻE A KANDYDOZA – czyli przeciwwskazania!

Wiele osób obawia się, czy spożywanie drożdży nie przyczynia się do nasilenia kandydozy, infekcji grzybiczych np. pochwy i przewodu pokarmowego.

Osobom cierpiącym na kandydozę nie zaleca się spożywania drożdży. Drożdże nawet, jeśli są już martwe, są odżywką dla Candida.