O fermentacji zapewne słyszeliście nie raz. Od wieków ludzie fermentują owoce, warzywa, mleko, mięso itp.
A wiecie że można fermentować także herbatę? To kombucha!
 
To zabawne ale ja dowiedziałem się o kombuchy z książki mojej córki jakieś 2 lata temu. Od tamtej pory jestem jej fanem, bo to świetny orzeźwiający napój ze sporą dawką witamin 🙂
 
Co to jest kombucha? Kombucha to napój na bazie herbaty, który uległ kontrolowanej fermentacji. Znana jest już od setek lat, a pochodzi z dalekiego wschodu!
 
Analiza składu napoju potwierdza że zawiera on m.in:
witaminę C,
witamin z grupy B: B1, B2, B6,
minerały (cynku, magnezu, żelaza i miedzi),
aminokwasy,
enzymy,
związki polifenolowe,
sacharozę, glukozę i fruktozę.
 
Jak zrobić kombuchę? Bardzo prosto! wystarczy grzyb herbaciany! 🙂 Grzyba można kupić w internecie lub uzyskać od hodowcy który chce się pozbyć nadmiaru. Na FB można znaleźć grupy gdzie hodowcy dzielą się grzybkiem.
 
Jak rozmnożyć kombuchę? Wyhodowaną grzybnię wkładamy do !!STERYLNEGO!! naczynia i zalewamy go naparem herbacianym, do którego uprzednio dodajemy kilka łyżeczek cukru – grzybek musi mieć pożywkę. Następnie przykrywamy naczynie  sterylną ściereczką i pozostawiamy w ciemnym miejscu. DOKŁADNY PRZEPIS NA KOŃCU.
 
Fermentacja zachodzi przez ok 8 -10 dni. W tym czasie na powierzchni uformuje się nowa grzybnia. Nie martwcie się jeśli na początku nie będzie równa i gładka. Grzyb musi „dostosować” się do mikroflory waszego domu. Tak, tak to wcale nie żart – nabrać mikroflory. Podobnie jak zakwas chlebowy czy solanka. Dlatego wieloletni producenci np. serów czy pieczywa tak dbają o swoje dobro. To właśnie to stanowi o niepowtarzalnym smaku ich wyrobów. Gdybyśmy dostali wiekowy zakwas chlebowy ze Szwajcarii i przywieźli go do polski już po 7 dniach stałby się on zupełnie inny i już chleb nie maił by tego wyjątkowego smaku, który można uzyskać w danym miejscu, o jedynym i niepowtarzalnym klimacie. 
 
A co nam daje kombucha zapytacie? 
🌿wspomaga pracę wątroby – kwas glukuronowy, obecny w napoju fermentowanym kombucha, bierze udział w procesach detoksykacji (w wątrobie łączy się z tzw. ksenobiotykami, np. lekami lub truciznami, pomagając usuwać je z moczem);
🌿pomaga zmniejszać zmęczenie oraz częstość bólów głowy;
🌿zmniejsza stężenie kwasu moczowego w stawach (kombucha jest pomocna na dnę moczanową);
🌿reguluje pracę naskórka oraz poprawia wygląd włosów i paznokci;
🌿ma wysoki potencjał przeciw drobnoustrojom Candida.

Przepis na kombuchę.

Potrzebne:

  • najlepiej 150 ml starego napoju kombucha (starter) jeśli nie ma to 3 łyżki octu jabłkowego lub winnego (najlepiej surowego)
  • 1 szklanka cukru lub miodu
  • 3 litry wody najlepiej filtrowanej, źródlanej lub mineralnej
  • 6-7 torebek herbaty
  • słoik
  • gaza + gumka

Herbata zaparzona – do wyboru zielona, czarna, biała, lub inne. Ja osobiście używam zielonej. Ma dla mnie najprzyjemniejszy smak. Możemy działać dalej.

Do herbaty dodajemy cukier – na litr zaparzonej herbaty ok 4 -6  łyżeczek do herbaty ale możecie poeksperymentować. Grzybek a w zasadzie kolonia drożdży potrzebuje pożywki żeby się rozmnażać i pracować więc możecie sami eksperymentować z ilością. Do słoika wlewamy wystudzoną, osłodzoną herbatę i wkładamy do niego grzybka wraz ze starterem lub octem. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciemne miejsce. Teraz pozostaje nam już tylko czekać ok 8-10 dni. Po tym okresie zlewamy napój i nastawiamy kolejny wykorzystując nową grzybnię. Gotowy napój można przechowywać w lodówce ok 5- 7 dni. Wtedy zachowuje swoje walory smakowe. Po tym okresie zalecam picie nowo przygotowanego napoju.

Smacznego i zdrowia dla wszystkich!